Evropska investicijska banka odobrila 250 milijonov evrov posojila za drugi tir

Evropska investicijska banke je dokončno odobrila posojilo v višini do 250 milijonov evrov za projekt drugega železniškega tira Divača-Koper. Pogodba bo podpisana predvidoma konec leta, projektna družba 2TDK naj bi posojilo začela črpati v letu 2025.


Gradnja drugega tira. Foto: Radio Koper
Gradnja drugega tira. Foto: Radio Koper

Posojilo EIB predstavlja nekaj več kot petino celotne vrednosti investicije. Ta je v tekočih cenah namreč ocenjena na 1,109 milijarde evrov.

Svet direktorjev EIB je že 15. maja 2019 odobril posojilo družbi 2TDK, vendar je za dokončno odobritev posojila določil še številne dodatne pogoje, med drugim je zahteval poroštvo države, podpisano koncesijsko pogodbo in pogodbo SLA (Service Level Agreement) s SŽ-Infrastruktura, konkurenčni postopek izbora nadzornika gradbenih del, izdelavo revizije prometnega modela, omejitev v zvezi z višino ocenjene vrednosti gradbenih del ter ustrezno posodobitev finančnega in ekonomskega modela, so pojasnili na ministrstvu.

EIB je določila tudi pogoje za začetek črpanja posojila: dokončanje izkopnih del v vseh predorih, zaprtje celotne finančne konstrukcije in zaključeni okoljski postopki ter zagotovljena

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav