Inflacija poslabšuje položaj javnih financ

Stanje javnih financ se je v prvi polovici letošnjega leta nekoliko poslabšalo, kar je po oceni fiskalnega sveta v veliki meri povezano z visoko inflacijo. Vpliv interventnih ukrepov se je zmanjšal, veča se negativni učinek ukrepov za blažitev draginje.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fiskalni svet v najnovejšem pregledu javnofinančnih in makroekonomskih gibanj opaža, da se relativna zadolženost sektorja država predvsem zaradi visoke inflacije še naprej postopoma znižuje, vendar ostaja višja kot pred začetkom epidemije. Ob napovedanih bolj negativnih javnofinančnih gibanjih v letošnjem letu kot v povprečju držav članic EU-ja in negotovosti glede učinka nadaljnjih ukrepov se povečujejo tveganja za občutnejše poslabšanje pogojev financiranja, je zapisal.

Ob tem opozarja na številne sprejete in še napovedane ukrepe, kot so s področja dolgotrajne oskrbe in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki da predstavljajo nadaljevanje neustreznega pristopa iz preteklosti z izključno negativnimi posledicami za vzdržnost javnih financ.

Ukrepi so podobno kot v preteklosti pogosto premalo domišljeni in celoviti s popolno odsotnostjo ukrepov za nevtralizacijo negativnega strukturnega učinka na javne finance, je zapisal Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav