Fitch potrdil bonitetno oceno Slovenije

Bonitetna agencija Fitch je v petek potrdila oceno Slovenije A s pozitivnimi obeti. Med izzivi za državo agencija navaja razmeroma visok delež dolga, majhno velikost gospodarstva in strukturne reforme, povezane s staranjem prebivalstva.

Kot so sporočili s finančnega ministrstva, na oceno A pozitivno vplivajo dobro upravljanje države in družbena stabilnost, uspešno upravljanje javnega dolga ter verodostojen okvir politik, ki je vezan na članstvo v EU-ju in na območju evra.

Med izzivi za državo pa agencija Fitch navaja razmeroma visok delež dolga, majhno velikost gospodarstva in strukturne reforme, ki naslavljajo srednjeročne fiskalne izzive, povezane s staranjem prebivalstva, so dodali na ministrstvu.

Fitch Sloveniji za letos napoveduje 1,6-odstotno gospodarsko rast, ki naj bi se nato v letu 2024 povzpela na 2,8 odstotka, leta 2025 pa naj bi dosegla 2,5 odstotka.

Javni dolg naj bi se z 72,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) v letu 2022 do leta 2025 znižal na 65,9 odstotka. Višje likvidnostne rezerve pa državi omogočajo večjo fleksibilnost pri financiranju državnega proračuna.

Glede rasti cen

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav