Grk pred BSF: Trajnostni razvoj nima alternative, je nujnost

Kot je dejal Grk v pogovoru za STA, se na BSF, enem najpomembnejših vsakoletnih zunanjepolitičnih dogodkov v Sloveniji, vseskozi trudijo, da skozi razprave in tudi goste “ujamejo najpomembnejše izzive, težave in probleme, s katerimi se sooča svetovna skupnost”.

Letos se bodo 2. in 3. septembra pod naslovom (Iz)viri (ne)stabilnosti posvetili predvsem trajnostnemu razvoju oz. boju proti podnebnim spremembam. “Izziv podnebnih sprememb je eden največjih za človeštvo v naslednjih letih in desetletjih. To ni problem, ki bo prišel jutri. To je izziv, s katerim se soočamo že danes,” je poudaril.

Na Bledu pa ne nameravajo zgolj govoriti o izzivu podnebnih sprememb, ampak kako se proti temu dejansko boriti. “Poskušali bomo pogledati, kako se moramo z vidika trajnostnega razvoja kot družba, kot skupnost spremeniti, da bomo lahko zadržali nivo razvitosti in standarda, pa tudi norm in človekovih pravic,” je dejal Grk.

“Dejstvo je, da živimo dlje in bolj kvalitetno, kot smo živeli v preteklosti. A takšno življenje pride z neko ceno. To pa so podnebne spremembe. Oz. ta cena je, da so viri, ki smo jih do sedaj uporabljali, ali škodljivi za okolje ali pa nam grozi njihovo pomanjkanje. V tem kontekstu je mislim da dejstvo, da se moramo kot družba spremeniti, če želimo nivo, do katerega smo prišli, ohraniti tudi v prihodnje,” je razložil Grk koncept letošnjega strateškega foruma na Bledu.

“Ključno je tudi vprašanje, kako zastaviti trajnostni razvoj, da ne bo povzročil še večjih socialnih razlik in še večjih trenj. Trajnostni razvoj bi moral postati odgovornost za vse, da bomo torej koristi čutili vsi,” je dodal.

“Na BSF bomo ta vidik preučili iz različnih kotov. Povprašali bomo o odgovornosti korporacij, o odgovornosti vlad, pa tudi odgovornosti posameznika, kateri so tisti koncepti, mehanizmi in instrumenti, ki jih mora vsak od dejavnikov v družbi uporabiti, da se trajnostni razvoj v družbi prime oz. vpne. Tega ne bo, če ne bomo v trajnostnem razvoju videli priložnosti, ne pa nevarnosti,” je še napovedal Peter Grk.

Spomnil je, da je BSF, ki tradicionalno poteka v začetku septembra, nekakšen napovednik politične jeseni, tako v Evropi kot tudi širše. “V tem smislu bomo pregledali stanje v EU, prihodnost unije po konstituiranju nove Evropske komisije. Glede na to, da obeležujemo 70-letnico obstoja Nata, bomo pregledali, kakšni so izzivi za prihodnost transatlantskih vezi. Poseben panel bomo namenili problematiki migracij, ki tudi v kontekstu trajnostnega razvoja prevzema izredno pomembno vlogo,” je povedal.

“Tradicionalno bomo imeli tudi panel o Zahodnem Balkanu, ki se sooča s posebnimi izzivi in v naslednjih mesecih bo precej jasno, kaj bo s širitvijo EU. To je pomembno tudi za Slovenijo v kontekstu našega predsedovanja EU v letu 2021,” je še dodal.

V okviru gospodarskega dela BSF bodo v sodelovanju s partnerji nadaljevali razprave o pomenu umetne inteligence. Začenjajo pa tudi nov sklop razprav o uvajanju novih tehnologij, predvsem zelenih tehnologij oz. krožnega gospodarstva. “To je ena od tem, o kateri se dosti govori, manj pa je bilo potem narejenega. In tu vidimo priložnost, da ta koncept dvignemo na višjo raven in okrepimo zavedanje o njegovem pomenu v kontekstu trajnostnega razvoja oz. boja proti podnebnim spremembam.”

Na Bledu poleg tega pričakujejo paleto izjemno zanimivih gostov. Grk napoveduje celo “nekaj presenečenj”. “Strateški forum se bo dogajal v zelo pomembnem času, tako za Evropo kot tudi širše, in pričakujemo, da bo to eden bolj odmevnih forumov v zadnjih letih,” je dejal.

Med gosti iz tujine bo po rangu najvišja gostja estonska predsednica Kersti Kaljulaid, ki je v pogovoru za STA že nakazala, da se že zelo veseli udeležbe na BSF. Prihaja tudi visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet.

Prihod na Bled je potrdilo tudi deset zunanjih ministrov, med njimi tudi španski zunanji minister Josep Borrell, ki bo prevzel položaj visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko. V imenu predsedujoče države Svetu EU bo prišel tudi finski zunanji minister Pekka Haavisto, odhajajočo Evropsko komisijo pa bo zastopal komisar za varnostno unijo Julian Kingm, ki sicer prihaja iz Velike Britanije.

Prišli bodo še slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, ki je predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), predsedujoča Generalni skupščini ZN Fernanda Espinosa. “Na ta način bomo imeli letos na Bledu pokrit celoten multilateralni svetovni okvir,” je komentiral Grk.

Napovedal je še druge zanimive goste, med njimi tudi znanega profesorja Jeffreyja Sachsa in pa kavnega magnata Andreo Illyja, ki naj bi, kot napoveduje Grk, predstavil nove ideje v krožnem gospodarstvu. Izpostavil je tudi direktorja svetovalnega podjetja Boston Consulting group, futurista Martina Reevesa in nekdanjega italijanskega premierja Enrica Letto, zdaj dekana univerze Science Po v Parizu. Udeležbo je napovedala tudi prejšnja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, je v pogovoru za STA še izpostavil Grk.

Izrazil je tudi zadovoljstvo nad sodelovanjem z različnimi partnerji, s katerimi forum vsako leto znova poglablja in krepi sodelovanje. “To kaže na dejstvo, da je zgodba strateškega foruma zanimiva, uspešna in da skušamo s tem nekatere stvari premakniti ne le v regionalnem okviru, ampak tudi evropskem in morda svetovnem kontekstu.” Izrazil je prepričanje, da bo letošnji, že 14. BSF sposoben ponuditi zaključke, “ki jih bosta slovenska in evropska zunanja politika lahko uporabila pri svojih nadaljnjih aktivnostih”.

“Naslednje leto nas čaka 15. obletnica. To je že številka, ko počasi dozorevamo kot forum. To se kaže tako odzivu mednarodne javnosti kot pri odzivu govorcev in panelistov, ki vsako leto precej hitro potrdijo svojo udeležbo oz. se sami javijo, da bi prišli na Bled,” je še dejal Grk.

Obseg foruma sicer ostaja nekako v dosedanjih okvirih. “Tudi letos pričakujemo podobno število udeležencev, od 1000 do 1200 iz okoli 60 do 80 držav. V tem trenutku končnih podatkov seveda še nimamo, ker so prijave še odprte. Ampak kar se udeležbe tiče, bodo številke približno takšne kot lani,” je napovedal Grk.

Podobno po njegovih besedah velja tudi glede števila panelov. “Teh številk tudi načrtno ne večamo, ker smo se približali skrajnim zmožnostim infrastrukture na mestu dogajanja, pa tudi kar se tiče logističnih in tehničnih zadev na Bledu. Pa tudi sicer ni ambicija konference postati največja, ampak kvalitetnejša in bolj zanimiva,” je še povedal glede foruma, ki ga organizirata skupaj zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost.

Tudi format foruma se ne bo spreminjal “Poslovni del ostaja sestavni del BSF, tako kot tudi forum za mlade, ki je postal pomemben in ključen v partnerstvu mladih in promociji glasu mladih na samem BSF. Mislim, da je ključno, da tudi mladi povedo svoja stališča glede izzivov, ki nas čakajo v prihodnosti,” je dodal.

Tudi finančna sredstva po besedah Grka ostajajo na ravni iz prejšnjih let, in sicer nekje v višini 250.000 evrov. Večino sredstev pa pride od partnerjev in sponzorjev, je še pojasnil Grk.

Vir novice: STA

Podobne teme:

    Ni objav