Kmetijski pridelki konec lanskega leta dražji za četrtino –najbolj narasle cene žita in mleka

Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so bile konec lanskega leta 26,9 odstotka višje kot leto pred tem. Med rastlinskimi pridelki se je najbolj podražilo žito, med živalskimi proizvodi mleko, med živalmi za zakol pa so se najbolj podražili prašiči.


Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Decembra lani so bile cene rastlinskih pridelkov v primerjavi z letom pred tem v povprečju višje za 14,5 odstotka. Na zvišanje so vplivale predvsem višje cene žita (za 41,4 odstotka), zelenjadnic, sadik in cvetja (za 20,7 odstotka) ter krompirja (za 13,1 odstotka). Povprečna cena vina je bila za 8,9 odstotka višja kot v predlanskem decembru, povprečne cene sadja pa so se znižale, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Živali in živalski proizvodi so se medtem podražili za 35,9 odstotka. Cene živalskih proizvodov so zrasle za 47,8 odstotka. Povprečna cena mleka pri pridelovalcu se je na letni ravni zvišala za 56 odstotkov, povprečna cena jajc pa za 33 odstotkov. Cene živali za zakol so se podražile za 22,3 odstotka. Zvišanje je bilo najbolj opazno

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav