Lagarde napoveduje nov dvig obrestnih mer ECB-ja

Evropska centralna banka (ECB) je odločena nadaljevati boj z visoko inflacijo, je na bančnem kongresu v Frankfurtu zagotovila predsednica Christine Lagarde. Ponovila je napoved dodatnih dvigov obrestnih mer ter uporabe drugih orodij.


Christine Lagarde. Foto: EPA
Christine Lagarde. Foto: EPA

Pričakujemo nadaljnje dvige obrestnih mer. Na koncu jih bomo dvignili na raven, ki bo inflacijo pravočasno vrnila na raven srednjeročnega cilja,” je v Frankfurtu povedala Lagarde. Obrestne mere bo ECB predvidoma dvignil 15. decembra.

Srednjeročni cilj ECB-ja je pri dveh odstotkih, pri čemer v centralni banki evrskega območja dovoljujejo začasna odstopanja v eno ali drugo smer.

Inflacija v evrskem območju je močno previsoka,” je bila jasna predsednica osrednje finančne ustanove v evrskem območju. Oktobra je letna inflacija v državah z evrom dosegla 10,6 odstotka, s čimer vztraja na najvišji ravni po letu 1997.

Tveganje recesije

Krepijo se tudi strahovi, da bodo visoka rast cen, umirjanje globalne rasti, energetska kriza in druge posledice ruskega napada na Ukrajino evrsko območje pahnile v vsaj krajšo recesijo oziroma

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav