Višje cene gradbenih materialov in energentov podražile drugi tir

Uprava 2TDK je potrdila aneks o podražitvah in viaduktu Vinjan v vrednosti 2,98 milijona evrov brez DDV. Gradbeništvo namreč bremenijo višje cene gradbenih materialov, surovin in energentov. Doslej se je projekt drugi tir podražil za okoli osem milijonov.


Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper
Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper

Višanje cen gradbenih materialov, surovin in energentov vpliva na celotno panogo gradbeništva, podražitve pa se občutijo tudi pri gradnji drugega tira, so zapisali v projektnem podjetju, ki skrbi za izvedbo največjega infrastrukturnega projekta pri nas, po popravljeni oceni vrednosti ocenjenega na nekaj nad 800 milijonov evrov.

Kot so pojasnili, večina gradbenih pogodb družbe 2TDK vsebuje določbo o fiksnosti cene, za kar so se odločili, da bi se izognili morebitnim tveganjem, povezanim s spreminjanjem cen.

A tak dogovor skladno z obligacijskim zakonikom velja le v primeru, če se cene za elemente, na podlagi katerih je bila določena, niso zvišale toliko, da bi morala biti cena za dela več kot za 10 odstotkov višja, so pojasnili v podjetju in dodali, da lahko v tem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav