Na trgu študentskega dela premalo delovne sile, višajo se urne postavke

Proste dni številni mladi izkoristijo za počitniško delo, poleti jih dela kar 70 odstotkov. Trenutno na trgu študentskega dela ponudba presega povpraševanje, saj so generacije študentov vse manjše. Največ del je na voljo v gostinstvu in turizmu.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Študenti in dijaki lahko izbirajo, kje bodo delali, kaj bodo delali in za koga bodo delali. Delodajalci v lovu za delovno silo zvišujejo urne postavke,” razmere na trgu študentskega dela opisuje Dunja Kaloh Mom s Študentskega servisa Maribor.

Poleti prevladujejo dela v strežbi, animaciji in prodaji. Veliko delodajalcev išče študente, vešče programiranja in digitalnega marketinga.

Počitniško delo si poišče tudi vse več mladoletnih. Zanje velja, da morajo biti stari najmanj 15 let in imeti končano osnovno šolo. Ne smejo delati na višini in prodajati tobačnih izdelkov. Delajo lahko med 6. in 22. uro, v izjemnih primerih od 4. ure zjutraj.

Dekleta najpogosteje iščejo administrativna dela, fantje pa selitve, ker so visoko plačane, medtem ko študentje najbolj posegajo po delih, ki so

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav