V vročih dneh živalim v živalskem vrtu privoščijo tudi hladne priboljške

Vsaka živalska vrsta ima temperaturno območje, v katerem lahko preživi. To je najnižja in najvišja možna temperatura in ta razpon se od vrste do vrste razlikuje, so pojasnili v ljubljanskem živalskem vrtu.

Na vročino so najbolj občutljive žuželke in dvoživke, zato jim prostore, če se temperature preveč dvignejo, občasno hladijo. Prav tako so občutljivi plazilci, ki ne morejo uravnavati telesne temperature, zato jim namenijo posebno pozornost, je povedala biologinja in pedagoginja iz Živalskega vrta Ljubljana Alma Moštrokol.

Živali so poleti aktivne zgodaj zjutraj in pozno popoldan oziroma zvečer, ko so temperature prijetnejše. To je treba upoštevati tudi pri obisku v živalskem vrtu. Medtem ko je pozimi zaradi krajšega dne odprt le do 16. ure, je poleti mogoče vstopiti do 19. ure, v njem pa se lahko zadržite vse do mraka, so izpostavili v ljubljanskem ZOO.

Obenem so pojasnili, da so vse ograde v živalskem vrtu zasnovane tako, da se lahko živali v katerekoli delu dneva umaknejo v naravno senco ali v notranje hladnejše prostore. Prav tako imajo čez dan vedno na voljo hladno in svežo vodo. Poskrbijo pa tudi za dodatno ohlajanje, saj živalim pripravijo prilagojene “sladolede”, dodatne kopeli ali hladne prhe.

“Tako na primer pripravimo sladoled iz mešanice krvi, vode in koščkov mesa za zveri, sladoled z ribami in mehkužci za morske leve, ter zelenjavne sladolede za šimpanze in medvede. Slonica Ganga se posladka z ohlajenimi lubenicami in melonami ter z XXL sadnim sladoledom na vodni osnovi,” je naštela Moštrokolova.

Pod številnimi velikimi drevesi se lahko skrijejo tudi živali in obiskovalci berlinskega živalskega vrta, je v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali STA, pojasnil zoolog Tobias Rahde. Predvsem je poskrbljeno za živali, ki prihajajo iz hladnejših podnebij. Dve pandi lahko po potrebi uporabita vodotok, ohlajene zunanje površine ali pa se umakneta v klimatizirano notranjost. Druge živalske vrste se lahko potopijo v hladno vodo na potapljaški postaji ali se umaknejo v hladno skalnato jamo. Najhladnejša točna berlinskega živalskega vrtu je hiša za pingvine, kjer je temperatura okoli devet stopinj Celzija, so navedli.

Oskrbniki dunajskega živalskega vrta pa so se pohvalili s kopeljo na prostem, kjer se zabavajo njihovi orangutani. Ti predvsem uživajo v cevi z luknjami, iz katerih voda prši v vse smeri. “Orangutani se bojijo vode. Da se ohladijo, se ne kopajo, ampak se igrajo z vodo, kar jim da veliko užitka,” pojasnjuje direktorica dunajskega živalskega vrta Dagmar Schratter.

A ne le v živalskih vrtovih, za živali je treba poskrbeti tudi doma. “Tako kot nam in živalim v živalskem vrtu je treba tudi hišnim ljubljenčkom zagotoviti primeren prostor v senci ali v hladnem prostoru. Ves čas naj imajo na razpolago svežo pitno vodo in lahko hrano. Sprehode s štirinožnimi prijatelji je treba opraviti zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje in zato bolj primerne za aktivnosti na prostem. Ne smemo pozabiti, da naši štirinožni prijatelji nimajo zaščitnih obuval in da lahko na razgreti podlagi hitro pride do opeklin. Če je prevroče za nas, ko smo bosi, bo za naše štirinožne prijatelje tudi,” je opozorila Moštrokolova.

Vir novice: STA

Podobne teme:

    Ni objav