Vloženih še 15 obtožnic proti nekdanjim vodilnim v Volkswagnu

Nemško tožilstvo je zaradi goljufanja pri okoljskih testih avtomobilov na dizelski pogon vložilo še 15 obtožnic proti nekdanjim vodilnim pri Volkswagnu in njihovih dobaviteljih. Sojenje naj bi se začelo 16. septembra letos.


Foto: EPA
Foto: EPA

Z novimi 15 obtožnicami se v t. i. aferi dieselgate število obtoženih povečuje na 34. Med obtoženimi je tudi nekdanji prvi mož avtomobilskega koncerna Martin Winterkorn, podjetje Volkswagen pa je prirejanje podatkov priznalo leta 2015.

Petnajsterici državno tožilstvo očita pomoč pri davčnih utajah, pomoč in spodbujanje lažnega potrjevanja ter zavajajoče oglaševanje, je pojasnil državni tožilec Klaus Ziehe. Imen ni razkril.

Po mnenju preiskovalcev so vodilni v Volkswagnu in pri njegovih dobaviteljih krivi zavajanja oblasti in strank v Evropi in ZDA. Motorje dizelskih avtomobilov so namreč opremili s programsko opremo, ki je zaznala cikle testiranja in v njih lažno poskrbela za precej manjše izpuste škodljivih plinov, zlasti dušikovih oksidov, kot jih avtomobili dejansko izpuščajo na cesti.

Sodišče mora sicer nove obtožnice

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav