Zakon o posojilih v švicarskih frankih banke predale v presojo ustavnemu sodišču

Devet bank je na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih. Sodišče bo najprej odločalo o njihovem predlogu za začasno zadržanje zakona.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Takšnemu načinu ves čas nasprotujemo, Združenje bank Slovenije ter pravna in ekonomska stroka pa vsa ta leta opozarjamo na izjemno škodljive posledice takšnega načina reševanja sporov, ki izhajajo iz veljavnih in zakonito sklenjenih pogodb, saj njihovo reševanje spada na sodišča,” je na novinarski konferenci v Ljubljani povedala direktorica združenja Stanislava Zadravec Caprirolo.

DZ, ki je zakon potrdil, in državni svet, ki je zakon vložil v parlamentarni postopek, po njenih besedah nista upoštevala nobenih argumentov ne združenja bank, ne stroke, ne nobene od institucij, kot so zakonodajnopravno služba DZ-ja, vlada, Banka Slovenije in Evropska centralna banka, kar se doslej še ni zgodilo. Agencija Moody’s je napovedi za banke že spremenila v negativne, zdaj pa z drugimi bonitetnimi agencijami čaka na potezo ustavnega sodišča.

Kot je opozorila Zadravec Caprirolo, je

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav