15 Nov, 2018
03:42:54

Poslovna konferenca »Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva«

Koper,  14. maj 2014 - Na pobudo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se danes v Pokrajinskem muzeju v Kopru začenja 5. poslovna konferenca z naslovom Mednarodno povezovanje lokalnega podjetništva. Gre za posvet s slovenskimi podjetniki in poslovnimi ustanovami pretežno iz Severne Italije, na katerega so vabljeni predvsem podjetniki primorske regije. Po zadnjih podatkih naj bi se konference udeležilo najmanj 80 podjetnikov iz Slovenije in Italije ter predstavnikov slovenskih gospodarskih ustanov iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije.

Poslovna konferenca pomeni nadaljevanje izvajanja aktivnosti Urada na področju spodbujanja gospodarskega povezovanja Republike Slovenije s slovenskimi gospodarstveniki v zamejstvu in po svetu. Podobne konference so potekale junija 2012 v Grosupljem, oktobra 2012 na Ptuju, aprila 2013 v Idriji in Cerknem ter oktobra 2013 v Termah Čatež. Urad želi s konferencami na lokalni ravni povezati podjetnike iz lokalnega okolja s podjetniki slovenskega rodu v zamejstvu in tokrat tudi iz predvsem severne Italije.

Dr. Zvone Žigon je telefonskem pogovoru dejal, da je v Kopru že vse nared. Trenutno je prijavljenih 120 udeležencev, eden izmed njih je tudi g. Vinko Rizmal slovenski podjetnik v Avstraliji ter predsednik Slovensko – avstralske agencije za poslovno in kulturno sodelovanje.

Zelo dobrodošli so tudi napovedani slovenski udeleženci iz Nemčije, Avstrije, in Hrvaške. Namen posveta je med drugim prav pomoč podjetnikom iz Slovenije pri prodiranju na tuja tržišča in pri intenziviranju proizvodnje, prodaje ter drugih dejavnosti. Takšne ustanove, pa tudi sami podjetniki slovenskega rodu, so dragocen vir informacij o posebnostih zakonodaje v tujini, hkrati pa lahko nudijo pomoč pri navezovanju stikov s posameznimi podjetji in pri premagovanju ovir na področju poznavanja jezika in poslovne kulture v posamezni državi. Po drugi strani ima poslovanje za podjetnike izven Slovenije še »dodano vrednost« ohranjanja stikov z matično domovino oziroma državo.

Urad kot pobudnik in soorganizator posveta želi predvsem spodbuditi srečevanje in medsebojno komuniciranje med naštetimi gospodarskimi subjekti. Po končanem srečanju pa je predvsem na strani ostalih soorganizatorjev in samih udeležencev, da iz na novo stkanih poslovnih vezi zrastejo novi, konkretni projekti in posli. K temu bo pripomogel tudi organiziran ogled Luke Koper in nove obrtne cone Srmin v Kopru.

 

Besedilo: MS

 

Gorenje v sodelovanje s Panasonicom

Velenje, 10. julij 2013 - Gorenje je sklenilo partnersko pogodbo z japonskim podjetjem Panasonic. Lahko bi rekli, da gre za res veliko in pomembno potezo, kar so zaznali tudi na Borzi, kjer so se delnice  Gorenja že podražile.

Za podpis dolgoročnega sodelovanja je krvi Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja. Obema podjetjema pa prinaša partnerstvo  veliko pridobitev. Panasonic bo za  13 odstotkov Gorenja odštel 10 milijonov evrov.

Gorenje pa že izdeluje hladilnike za Panasonic, nameravajo pa razviti tudi novo generacijo pralnih strojev in postaviti novo tovarno, a žal v Srbiji. Pričakuje se večja konkurenčnost, boljša kakovost in višja cena izdelkov, več pa bo tudi novih poslov, kar pa pomeni tudi večjo potrebo po odpiranju novih delovnih mest.

Prihodki naj bi se letno povečali za 80 milijonov evrov.

 

Besedilo: MS

Foto: Gorenje

Dodaj med priljubljene

Sledi nam na:

Powered by CoalaWeb

Iskanje

Revija

Facebook

Twitter

Iz zamejskih medijev