30 let Ljubljanske borze: “Podjetja niti ne vedo, kakšne možnosti imajo na trgu”

Letos mineva 30 let, odkar je bila ustanovljena Ljubljanska borza. Predsednik uprave borze Aleš Ipavec upa, da se bo pri naslednji obletnici lahko pohvalila z večjim številom podjetij v kotaciji in bo kapitalski trg postal zanimivejši tudi za vlagatelje.


Trenutni predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec ter njegovi predhodniki Draško Veselinovič, Marko Simoneti in Andrej Šketa. Foto: BoBo

Borza je v Ljubljani delovala že med letoma 1924 in 1942, nato pa sta druga svetovna vojna in sprememba sistema borzno trgovanje prekinili vse do 26. decembra 1989, ko je bila uradno ustanovljena Ljubljanska borza v današnji obliki, takrat še z imenom Jugoslovanska borza.

Na dogodku ob 30. obletnici so se navzoči skupaj z najpomembnejšimi akterji posameznih obdobij ozrli v preteklost – na najpomembnejše mejnike borze, trga kapitala in navsezadnje širšega gospodarskega okolja, ki so krojili tudi dogajanje na slovenskem kapitalskem trgu.

Prvi predsednik uprave Ljubljanske borze je bil Draško Veselinovič. “Ko sem bil spomladi 1989 imenovan za vodjo projekta, nisem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav