Agencija Scope potrdila bonitetno oceno Slovenije A

Nemška bonitetna agencija Scope je v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije A s stabilnimi obeti. Agencija je oceno potrdila zaradi uspešnega gospodarstva, med izzivi pa je navedla omejeno raznolikost virov oskrbe z energijo.

Da je bonitetna agencija Scope v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije A, so sporočili z ministrstva za finance. Kot razloge za potrditev ocene so na ministrstvu navedli prožnost gospodarstva, dober dostop do trgov in vzdržno fiskalno politiko, s katero država postopno zmanjšuje primanjkljaj.

Po drugi strani izzive za Slovenijo vidijo v omejeni raznolikosti virov oskrbe z energijo v luči geopolitičnih negotovosti, visokem javnem dolgu in neugodnih demografskih smernicah.

Stabilni obeti odražajo mnenje agencije, da v obdobju naslednjih 12 oz. 18 mesecev ni večjih tveganj za spremembo ocene. Na račun močne zasebne potrošnje in naložb Scope za letošnje leto predvideva 5,6-odstotno rast slovenskega bruto domačega proizvoda.

Za prihodnje leto agencija napoveduje upočasnitev rasti na 2,5 odstotka, ker je višje od napovedi Evropske komisije, poudarjajo na finančnem ministrstvu.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav