Ali se nepremičninski trg še naprej ohlaja?

Nepremičninski trg se ohlaja, ugotavlja Gurs v poročilu za leto 2022. V Sloveniji se je nadaljevala visoka rast cen nepremičnin, ki so dosegle novo rekordno raven. Lani so cene nepremičnin narasle za 19 odstotkov, v Mariboru pa celo več od povprečja.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

V tem obdobju so v Mariboru cene narasle z 21, 22 na 24 odstotkov. To je ogromen skok,” ugotavlja predsednik Združenja družb za nepremičninsko posredovanje Branko Potočnik.

Lani se je število kupoprodaj zmanjšalo v primerjavi z letom 2021 za približno 15 odstotkov. Upad je sledil v drugem polletju, dodaja nepremičninski posrednik Boris Lajh: “Največji padec trenda je bil konec preteklega leta, v zadnjem trimesečnem obdobju. Takrat je bilo precej manj izpeljanih poslov, ki pa so imeli višjo vrednost.”

Razloga sta višje obrestne mere in manjša kreditna sposobnost zaradi višanja minimalne plače, se strinjata Potočnik in Lajh. Na Gursu pričakujejo, da se bo ohlajanje nepremičninskega trga nadaljevalo tudi letos, cene naj bi se stabilizirale, ponekod tudi rahlo znižale.

Lajh pa meni, da padca cen nepremičnin ne

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav