Ascent Resources sprožil arbitražo proti Sloveniji, škodo ocenil na pol milijarde evrov

Britanska družba Ascent Resources je spor s Slovenijo v zvezi s postopki izdaje dovoljenj za črpanje plina v Petišovcih predala arbitražnemu tribunalu. Podjetje je pri tem nastalo škodo ocenilo na več kot 500 milijonov evrov.


 Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Arbitražni postopek pred Mednarodnim centrom za reševanje investicijskih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu sta sprožili družba Ascent Resources in njeno hčerinsko podjetje Ascent Slovenia. Sloveniji očitata kršitev dvostranskega investicijskega sporazuma med Veliko Britanijo in Slovenijo ter pogodbe o energetski listini, je razvidno iz objave na spletnih straneh britanskega podjetja.

Postopke za začetek odločanja v sporu proti Sloveniji pred arbitražnim sodiščem so v Ascent Resources začeli julija 2020, začetek postopka arbitraže pa so napovedali spomladi 2021, potem ko je Slovenija zavrnila sporazumno rešitev spora s sklenitvijo poravnave. Maja letos so slovensko vlado obvestili, da po njihovem mnenju še naprej krši oba omenjena pravna akta, še naprej pa so izražali pripravljenost na pogovore o sporazumni rešitvi.

Če so škodo ravnanja Slovenije, ki da

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav