Avgusta novo rekordno število samozaposlenih

Število delovno aktivnih je avgusta doseglo 931. 249 oseb. V primerjavi z julijem se je znižalo za 0,2 odstotka, v primerjavi z lanskim avgustom pa povečalo za 1,0 odstotka. Število samozaposlenih se je še zvišalo in je doseglo novo najvišjo vrednost.

Po podatkih, ki jih je objavil državni statistični urad, je bilo avgusta zaposlenih 830.474, samozaposlenih pa 100.775. Število prvih se je na mesečni ravni znižalo za 0,2 odstotka, na 830.474, samozaposlenih pa zvišalo za 0,3 odstotka. Na letni ravni je bilo tako prvih kot drugih več, in sicer za 0,9 oziroma 2,6 odstotka.

Med delovno aktivnimi je avgusta v mesečni primerjavi upadlo tudi število tujih državljanov (brez kmetov). Navzdol je šlo za 0,4 odstotka. Brez upoštevanja običajnega januarskega znižanja so statistiki mesečni upad med tujci avgusta zaznali prvič po avgustu 2020. Število se je najizraziteje znižalo v gradbeništvu, za 1,6 odstotka.

Medletna primerjava medtem kaže na rast delovno aktivnih tujih državljanov (brez kmetov), in sicer v obsegu 8,4 odstotka.

Na mesečni ravni se je število delovno aktivnih povečalo v 11 področjih dejavnosti, najbolj v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 0,2 odstotka). Upadlo je v devetih področjih dejavnosti, najizraziteje v gradbeništvu

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav