Avstrija z najvišjo stopnjo prostih delovnih mest v zgodovini

Pred kratkim objavljeno poročilo Eurostata potrjuje problematiko pomanjkanja delavcev v Avstriji – s 4,6 odstotka ima najvišji delež prostih delovnih mest v Evropi.

Povprečje v EU-ju je 2,8 odstotka, so danes sporočili z avstrijskega gospodarskega ministrstva. Na zavodu za zaposlovanje je prijavljenih skoraj 113.000 prostih delovnih mest.

Hkrati pa ima Avstrija najvišjo stopnjo zaposlenosti vseh časov. “Trenutno imamo rekordno zaposlenost z več kot 3,9 milijona zaposlenih. To pomeni, da je zaposlenost skoraj pet odstotkov višja kot pred pandemijo leta 2019,” je ob današnjem mednarodnem prazniku dela povedal minister za gospodarstvo Martin Kocher.

Zaposlenih je približno 77,5 odstotka prebivalcev Avstrije. To je predvsem posledica povečanega zaposlovanja žensk. Po zadnjih podatkih je stopnja zaposlenosti moških 83,3-odstotna, žensk pa 71,6-odstotna. Najvišjo stopnjo zaposlenosti moških so imeli v Avstriji v 60. letih prejšnjega stoletja, namreč 87,3-odstotno.

“Hkrati opažamo tudi, da se zaposlovanje povečuje v vseh starostnih skupinah, tudi pri starejših od 50 let. Vse več ljudi dela v Avstriji,” je dodal Kocher. A kot je opozoril,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav