Banka Slovenije: Banke bi v primeru hude recesije imele veliko izgubo

Glede na analizo Banke Slovenije bi v primeru upada gospodarske aktivnosti za okoli šest odstotkov lahko slovenske banke poslovale blizu ničelnega rezultata. V primeru globlje recesije pa bi bančni sistem ob koncu leta posloval z veliko izgubo.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Banka Slovenije je pripravila dva scenarija, blažjega po katerem bi gospodarska aktivnost letos upadla za šest odstotkov in ostrejšega, po katerem bi se BDP znižal za kar 16 odstotkov.

V tem blažjem scenariju se pričakuje rezultat okoli nič, v ostrejšem pa bi donos na kapital lahko padel na negativne vrednosti, na minus sedem do minus osem odstotkov,” je o vplivih na rezultat poslovanja bank konec leta za Radio Slovenija pojasnila Meta Ahtik iz Banke Slovenije.

Kreditni portfelj bank bi se ob ostrejšem scenariju dodatno poslabšal, stroški oslabitev in rezervacij pa povečali. Na ta način bi utegnile banke porabiti skoraj tri četrtine ustvarjenega dohodka. Ali to pomeni, da bo centralna banka kot glavni nadzornik tako kot v prejšnji krizi tudi zdaj zahtevala bančne dokapitalizacije? Nismo še tako daleč, pravi

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav