Banka Slovenije: Gibanja v prvem četrtletju ohranjajo solidne gospodarske obete za celo leto

Gospodarska dejavnost v Sloveniji je v začetku leta po oceni Banke Slovenije ostala razmeroma ugodna, podatki o gibanju BDP-ja v prvem letošnjem četrtletju, ki jih je objavil statistični urad, pa ohranjajo solidne gospodarske obete tudi za celotno 2024.


Foto: EPA
Foto: EPA

Statistični urad je objavil podatke, po katerih je bil slovenski bruto domači proizvod (BDP) v prvem letošnjem četrtletju realno za 2,1 odstotka večji kot v istem obdobju lani. Po sezonsko prilagojenih podatkih, ki se uporabljajo za primerjave v EU-ju, je bila medletna rast 1,8-odstotna, na četrtletni ravni pa je gospodarska dejavnost stagnirala.

V Banki Slovenije so v komentarju podatkov poudarili, da je bila medletna rast BDP-ja v Sloveniji v prvih treh mesecih leta višja kot v povprečju evrskega območja, kjer je bila po trenutnih ocenah 0,4-odstotna.

Gospodarsko dejavnost na začetku leta je po navedbah Banke Slovenije še naprej pomembno podpirala poraba gospodinjstev, ki se je povečala za 0,9 odstotka. Ta je bila spodbujena z zgodovinsko visoko zaposlenostjo in rastjo plač, ki je presegla inflacijo.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav