Banka Slovenije: Gospodarske razmere v polletju ugodne, napovedi v nadaljevanju leta manj spodbudne

Posledice ruskega napada na Ukrajino so za Slovenijo za zdaj še omejene, ugotavlja Banka Slovenije. Nadaljuje se tudi visoka raven gospodarske aktivnosti in v drugem četrtletju bi po ocenah gospodarska rast lahko ostala na ravni iz prvega trimesečja.


Foto: EPA
Foto: EPA

Večina kazalnikov je ob koncu polletja kazala ugodno gospodarsko sliko, v julijskem pregledu gospodarskih gibanj ugotavlja Banka Slovenije. S pomočjo modelske infrastrukture in po trenutno dosegljivih podatkih v osrednji slovenski finančni ustanovi ocenjujejo, da bi bila lahko četrtletna rast BDP-ja v drugem četrtletju 0,9-odstotna. V prvem trimesečju je po desezoniranih podatkih na četrtletni ravni dosegla 0,8 odstotka, na letni pa 9,6 odstotka.

Poslabšuje pa se po opozorilih Banke Slovenije gospodarska klima, tako da so tudi napovedi za gospodarsko aktivnost v nadaljevanju leta manj spodbudne. Za celotno leto 2022 je Banka Slovenije, predvsem zaradi močnega prenosa aktivnosti s konca prejšnjega leta v prve mesece tega, napoved rasti BDP-ja pred kratkim zvišala Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav