Banka Slovenije zrahljala nekatere omejitve na področju kreditiranja prebivalstva

Banka Slovenije je spremenila makrobonitetne omejitve kreditiranja prebivalstva in bankam dala bolj proste roke pri presoji, komu podeljujejo posojilo. Banke bodo morale ob tem s prihodnjim letom povečati kapitalski blažilnik.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Banke lahko odslej kreditirajo tudi tiste komitente, ki jim po plačilu mesečnega obroka ostane manj od predpisanega zneska, to je seštevek 76 odstotkov bruto minimalne plače in zneska za vzdrževane družinske člane. Banke se lahko za to izjemo odločijo pri največ 10 odstotkov svojih poslov.

Kreditne pogodbe za stanovanjsko nepremičnino, popolnoma zavarovane z državnim jamstvom, so izvzete iz omejitev kreditiranja prebivalstva. To tako denimo velja za zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki je začel veljati v začetku maja, pa tudi za vse nadaljnje morebitne sheme z državnim jamstvom.

Odslej je priporočeno razmerje med zneskom posojila in vrednostjo stanovanjske nepremičnine, dane v zavarovanje, za drugo ali vsako naslednjo nepremičnino nižje za 10 odstotnih točk in znaša 70 odstotkov. Za tiste kreditojemalce, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, pa

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav