Banke ob nadaljevanju krčenja posojil okrepile medletno rast dobička

Banke so v treh letošnjih mesecih ustvarile 152,3 milijona evrov dobička pred davki, kar je 57 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil s 128 milijoni evrov višji za 47 odstotkov.

Po danes objavljenih podatkih Banke Slovenije se obseg posojil še naprej zmanjšuje, predvsem pri posojilih podjetjem in drugim finančnim ustanovam.

Obseg posojil nebančnemu sektorju se je tako v trimesečju glede na stanje ob koncu 2022 zmanjšal za 799,7 milijona evrov, na skoraj 26,74 milijarde evrov. Samo marca je bil mesečni padec pri 69,8 milijona evrov, kar je pomenilo 0,3-odstotno zmanjšanje. Zaradi krepke rasti kreditiranja v 2022 je bil medletno obseg posojil ob koncu prvega trimesečja še vedno večji za 3,6 odstotka, razkriva najnovejša mesečna informacija o poslovanju bank.

Daleč največji del padca obsega posojil nebančnemu sektorju sicer odpade na zmanjšanje posojil drugim finančnim organizacijam, katerih obseg je bil medletno manjši za skoraj 29 odstotkov in se je letos do konca marca zmanjšal za 612 milijonov evrov, a še naprej se posledice višjih obrestnih mer in drugih trenutnih trendov

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav