Banke tudi januarja povečale kreditiranje, dobiček medletno višji za tretjino

Banke v Sloveniji so tudi januarja povečale kreditiranje, tokrat so za rast poskrbela predvsem posojila podjetjem, je v mesečni informaciji o poslovanju bank objavila Banka Slovenije.

Vloge gospodinjstev so upadle, a ob hitri rešitvi za Sberbank banko ostale stabilen vir financiranja. Čisti dobiček bank je bil medletno višji za tretjino.

Posojila nebančnemu sektorju so se januarja povečala za 288 milijonov evrov na 25,33 milijarde evrov, kar je medletno stopnjo rasti obsega posojil zvišalo na 7,2 odstotka.

Okrepilo se je predvsem kreditiranje podjetij, saj se je obseg posojil povečal za nekaj več kot 271 milijonov evrov na 9,57 milijarde evrov. To je bilo 7,5 odstotka več kot januarja lani oziroma podobna raven kot ob začetku pandemije marca 2020.

Rast posojil gospodinjstvom, ki se neprekinjeno krepijo od marca 2021, je bila januarja z 28,3 milijona evrov bolj skromna. Obseg posojil gospodinjstvom je bil z 11,29 milijarde evrov medletno višji za 5,9 odstotka.

Obseg stanovanjskih posojil se je povečal za 47,4 milijona evrov na 7,42 milijarde evrov, to pa je bilo medletno 9,5 odstotka več. Obseg potrošniških posojil se je zmanjšal

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav