Banke v prvih dveh mesecih z večjim dobičkom kot lani

Banke v Sloveniji so v prvih dveh mesecih ustvarile za 47,7 milijona evrov dobička po davkih, kar je 22,4 odstotka več kot v istem obdobju lani. Dobiček pred davki se je povečal za 3,3 odstotka, na 53,3 milijona evrov.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bilančna vsota se je februarja ob 9,1-odstotni letni rasti povečala na 45,4 milijarde evrov. K temu je največ prispevalo nadaljnje povečevanje vlog nebančnega sektorja. Med naložbami so se povečale predvsem naložbe v vrednostne papirje in terjatve do bank. Nadpovprečno visok je bil delež terjatev do centralne banke, ki je znašal že petino bilančne vsote, je v najnovejši publikaciji o poslovanju bank zapisala Banka Slovenije.

Neto povečanje posojil je bilo letos skromno, februarja je znašalo 13 milijonov evrov, v obeh mesecih pa 90 milijonov evrov. Letna rast stanja posojil nebančnemu sektorju se je februarja znižala na minus en odstotek. Med glavnimi oblikami posojil nebančnemu sektorju je bila pozitivna le rast stanovanjskih posojil in posojil bank tujini. Visoka rast zadnjih je sicer predvsem posledica povečanj v prejšnjih mesecih.

Upad posojil

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav