Bruselj odobril več kot tri milijarde kohezijskih sredstev za Slovenijo

Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev iz kohezijske politike za obdobje 2021-2027. Sredstva bodo namenjena zmanjšanju razlik med regijami.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovenija bo v skladu s partnerskim sporazumom, ki ga je komisiji v potrditev poslala sredi julija, 806 milijonov evrov vložila v bolj zelen in nizkoogljični prehod k odpornemu gospodarstvu. Ta sredstva bodo prispevala k razogljičenju države, pa tudi k razvoju obnovljivih virov energije, navajajo na komisiji. Napovedane so predvsem naložbe v zmogljivosti za pridobivanje energije iz sonca in vetra ter v izboljšanje energetske učinkovitosti stavb.

Pravičnemu energetskemu prehodu bo medtem namenjenih 249 milijonov evrov iz sklada za pravični prehod. Ta sredstva bodo namenjena pomoči savinjsko-šaleški regiji, da bi do leta 2033 opustila rabo premoga, ter prestrukturiranju zasavske regije. Sredstva iz sklada za pravični prehod bodo osredotočena na okrepitev priložnosti za usposabljanje in zaposlovanje.

Naložbam v raziskave in inovacije v poslovnem sektorju bo medtem namenjenih 727 milijonov evrov. 511

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav