Bruselj Sloveniji: Odvisnost od fosilnih goriv zmanjšajte s povečanjem obnovljivih virov

Evropska skupina Sloveniji priporoča diverzifikacijo uvoza fosilnih goriv in zmanjšanje odvisnosti od njih z večjo uporabo obnovljivih virov energije in okrepitvijo omrežja za distribucijo elektrike.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po mnenju komisije lahko Slovenija uporabo obnovljivih virov energije okrepi predvsem s poenostavitvijo postopkov za izdajanje dovoljenj, priporoča pa še boljše izvajanje ukrepov na področju energetske učinkovitosti, predvsem v gradbenem sektorju in pri elektrifikaciji transportnega sektorja. Boljšo energetsko učinkovitost lahko naša država doseže tudi z zadostnimi zmogljivostmi energetske infrastrukture in povezav med omrežji.

Med priporočili Evropske komisije so še povečanje javnih naložb v zeleni in digitalni prehod ter energetska varnost. Pri tem lahko uporabi mehanizem za odpornost in okrevanje, načrt za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih energentov REPowerEU in druge evropske sklade.

Slovenija naj poleg tega zagotovi, da je rast iz nacionalnih proračunov financiranih tekočih odhodkov v skladu s splošno nevtralnostjo fiskalne politike (da so torej povečani odhodki kompenzirani s povečanimi prihodki). Pri tem je treba upoštevati nadaljnjo

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav