BS: Zaradi Ukrajine se tveganja za slovensko gospodarstvo povečujejo

Na podlagi visoke gospodarske rasti konec leta 2021 in dodatnih ukrepov vlade bi lahko Banka Slovenije občutno zvišala napovedi za letos, toda nadaljnji razvoj gospodarskih gibanj je zaradi dogajanja v Ukrajini zelo nepredvidljiv.


Banka Slovenije. Foto: BoBo
Banka Slovenije. Foto: BoBo

Za zdaj je vpliv ukrajinske krize na slovensko gospodarstvo in inflacijo še razmeroma omejen, se pa tveganja povečujejo. Epidemija ima ob tem vse manjši učinek na domače gospodarstvo, v najnovejši publikaciji Pregled makroekonomskih gibanj ugotavlja centralna banka. Po prvih ocenah statističnega urada je bila rast BDP-ja v lanskem zadnjem četrtletju 5,4-odstotna, kar je močno nad pričakovanji in tudi nad povprečjem evrskega območja. Letna rast BDP-ja je bila tako na podlagi četrtletnih podatkov lani 8,1-odstotna in je tako prvič presegla osem odstotkov.

Za letošnje prvo četrtletje napovedi kažejo na 0,8-odstotno četrtletno gospodarsko rast, vendar pri tem še niso upoštevana tveganja, ki izhajajo iz trenutnih geopolitičnih razmer. Moč konjunkture v nadaljevanju leta bo v precejšnji meri odvisna od posledic vojne v Ukrajini, vključno

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav