Cene industrijskih izdelkov so maja porasle nekoliko manj kot aprila

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih še naprej rastejo. Maja so porasle za 2,6 odstotka, kar je sicer nekoliko manj kot aprila. Medletno so bile po podatkih Sursa višje za 22,5 odstotka. Najbolj so se dvignile cene v oskrbi z električno energijo.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cene za prodajo na domačem trgu so bile na mesečni ravni višje za 3,1 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 2,1 odstotka. Pri slednjih so se cene za prodajo na trgih držav v evrskem območju zvišale za 2,5 odstotka, na trgih držav zunaj območja z evrom pa za 1,3 odstotka, so sporočili s statističnega urada (Surs).

Cene energentov so se dvignile za 9,2 odstotka, surovin za 2,5 odstotka, proizvodov za široko porabo za 1,8 odstotka in proizvodov za investicije za 1,7 odstotka.

Najbolj so se cene v primerjavi z aprilom zvišale v oskrbi z električno energijo (za 11,8 odstotka). Sledile so cene v proizvodnji kovin (za 5,0 odstotka), obdelavi in predelavi lesa ter pri izdelkih iz lesa (za 4,4 odstotka) in proizvodnji živil (za 3,2 odstotka).

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav