Cinkarna Celje v polletju z občutno višjim dobičkom

Cinkarna Celje je v letošnjem prvem polletju povečala prihodke od prodaje za 12 odstotkov na 99,39 milijona evrov. Čisti dobiček je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem zrasel za 60 odstotkov na 15,8 milijona evrov.

Na dvig prodaje je vplivalo ugodno povpraševanje, so zapisali v družbi.

Povpraševanje je bilo ugodno v vseh geografskih segmentih, kar je povezano z vsesplošnim dvigom potrošniškega oz. nabavnega optimizma, so v sporočilu, objavljenem prek spletne strani Ljubljanske borze, zapisali v Cinkarni Celje. Ta bo sicer rezultate in čistilno napravo za čiščenje dimnih plinov predstavila na današnji dopoldanski novinarski konferenci.

Dobiček iz poslovanja z odpisi oz. EBITDA je v prvem polletju letos dosegel 26,6 milijona evrov in je znašal 27 odstotkov od dosežene prodaje. V primerjavi z letom poprej je bil EBITDA višji za 50 odstotkov. Kot so opisali razmere, je bila azijska konkurenca navzoča, a po znatno višjih cenah kot v preteklih obdobjih. Vzporedno s tem pa je povezan tudi pritisk na vhodni strani, so opozorili.

“Najpomembnejša gradnika poslovne uspešnosti sta pigment titanov dioksid in racionalizacija portfelja strateških področij, ki je usmerjena v jedrni program in opuščanje nerentabilnih dejavnosti,” so izpostavili.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav