Davčna obremenitev stroškov dela je lani presegla 40 odstotkov

Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je zaslužila 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, je bilo 40,4 odstotka namenjenih za plačilo davčnih bremen, 59,6 odstotka pa ji je ostalo neto plače, je izračunal statistični urad.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Še manj ugodni so podatki za samske. Davčna obremenitev za samske je lani znašala 86,4 odstotka dodatne bruto plače v zaposlitvi, kar pomeni, da so se njeni neto dohodki pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost povečali le za 13,6 odstotka bruto plače.

To je past brezposelnosti, ki odraža razliko v neto dohodkih osebe ob njenem prehodu iz brezposelnosti. Razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke in višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo, so pojasnili.

Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost za samskega se je lani glede na leto 2020 znižala za tri odstotne točke.

Davčna obremenitev plače pri prehodu na bolje plačano delovno mesto je lani za samskega znašala 50,1 odstotka dodatne bruto plače, za

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav