Delodajalci lahko oddajo vloge za povračilo nadomestila plače zaradi posledic poplav

Zavod za zaposlovanje je od delodajalcev začel zbirati vloge za povračilo nadomestil plač iz naslova višje sile in čakanja na delo. Vlada je oba ukrepa ob nedavnih poplavah predvidela v noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.


Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Delodajalci lahko obe povračili, tako iz naslova višje sile kot čakanja na delo, uveljavljajo z elektronsko vlogo na portalu za delodajalce pri zavodu za zaposlovanje. Vložiti jo morajo v 15 dneh od uveljavitve zakona (do 28. avgusta 2023) oz. v 15 dneh od začetka odsotnosti delavca zaradi višje sile ali od napotitve delavca na začasno čakanje na delo. Pri tem je treba priložiti vsa potrebna dokazila.

Povračilo nadomestila plače v primeru višje sile lahko delodajalec uveljavlja za tiste delavce, ki zaradi poplav in njihovih posledic niso mogli priti na delo. Višja sila se tako nanaša na delavčevo nezmožnost prihoda na delo; njegovo nezmožnost opravljanja dela zaradi opravljanja nujnih ravnanj, kot so odpravljanje škode, zavarovanje življenja, zdravja ljudi,

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav