Dogajanje v zamejstvu in Sloveniji: 12. do 17.12. 2014

Knežji kamen

Na ponedeljkovem gostovanju prvega slovenskega muzikala “Cvetje v jeseni” v Celovcu stoječe ovacije niso izostale in so pokazale, da so nastopajoči tudi koroško publiko navdušili. Med poslušalci in gledalci smo srečali mag. Štefana Kramerja, 60-letnega jubilanta iz Dobrle vasi ter mu lahko osebno voščili še v imenu našega kluba. Na okroglo obletnico dobrolskega prijatelja so nas opozorile „Novice“, ki so tokrat na naše ljubljanske naslove spet prišle brez dodatne zamude (torej v ponedeljek, saj je pošta sobotno dostavo tako ali tako ukinila). Celovški tednik pa nas je spomnil še na dva nedavna jubilanta, naša klubska prijatelja: galeristka iz Semislavč pri Rožeku ter vsestranska kulturna delavka Marija – Majki Šikoronja (r. Zwitter) je 5. decembra obhajala svojo 75-letnico, neumorni zborovodja, skladatelj in dolgoletni ravnatelj slovenske Glasbene šole Roman Verdel pa 55-letnico. Nazdravimo ob prvem prihodnjem srečanju na tej ali oni strani Karavank!

 

K zelo lepo uspelemu torkovemu in sredinemu ljubljanskemu simpoziju o koroškem učitelju, narodopiscu, socialnem revolucionarju, protifašističnem borcu in političnem preganjancu Vinku Möderndorferju lahko pripomnimo, da koroška referentka ni bila zgolj mag. Martina Piko-Rustia, ampak iz naše strani meje še dr. Karla Oder, moderatorka pa tudi naša klubska članica dr. Monika Kropej (r. Šašel). Mdr. smo lahko slišali, kako sta se Möderndorfer in njegov prijatelj Lovro Kuhar – Prežihov Voranc (tedanji predsednik našega kluba) izpostavljala pri povojnem obnavljanju celjske Mohorjeve. Slednja naj bi gradivo s simpozija v doglednem času objavila v svoji »Znanstveni knjižnici«.

 

Hkrati s simpozijem je v sosednji stavbi SAZU potekala žalna seja za akademikom dr. Milkom Matičetovom, narodopiscem, ki je mdr. oživil zavest o obstoju samosvojih, starosvetnih slovenskih prebivalcev Rezije. Istega dne je odjeknila še vest o smrti akademika prof.dr. Jožeta Toporišiča, slovničarja in jezikoslovca, ki je posebno pozornost posvečal tudi zamejskemu slovenskemu jeziku in dogajanju. Pogrešali bomo srečanja z obema modrima možema!

 

Žal nisem utegnil ne najaviti niti se udeležiti sredine predstavitve darila, ki ga je v Ljubljano prineslo Založništvo tržaškega tiska – ZTT; zato naj vsaj takole opozorimo na izid knjige Slovenija v žepu – vodnik za male popotnike in velike radovedneže. Prvi vodnik po Sloveniji za najstnike je predstavil soavtor in urednik Mitja Tretjak.

 

Med drevišnjimi dogodki naj najprej razširimo vabilo, ki ga so-podpisuje tudi naš partnerski Klub koroških Slovencev v Mariboru: v petek, 12.12.2014 ob 18.00 bo v okviru »Koroških kulturnih dnevov v Mariboru« v Literarni hiši Maribor (Vojašniška ulica 12) celovški slovenski pravnik in znani književnik dr. Janko Ferk predstavil svoj dokumentarni roman »Cesar je vojsko odposlal«. Knjigo je ob stoletnici začetka prve svetovne vojne izdala celovška Mohorjeva založba.

 

V petek, 12.12.2014 ob 18.30 (v eni različici vabila sicer piše: ob 19.30) naše drugi partnerski Društvi slovensko-avstrijskega prijateljstva iz Gradca in iz Maribora vabita v cerkev Sv. rešnjega telesa v Mariboru (Cesta zmage 29) na adventni koncert zbora „Singakademie Graz“ / „Pevska akademija Gradec“ Gimnazije HIB – Graz-Liebenau. Iz svojega bogatega repertoarja klasične in sodobne zborovske glasbe bo pel z več zlatimi in olimpijskimi pevskimi medaljami nagrajeni mladinski pevski zbor.

 

V petek, 12.12.2014 ob 19.00 bo v Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju (Albertgasse 48, 1080 Wien) prominentno zaseden adventni večer z odprtjem razstave Tomaža Perka »Zlati rez«, avtorskim koncertom Slavka Šukarja z družino in prijatelji ter s predprazničnim sprejemom v znaku kulinaričnih posebnosti Prekmurja. Veleposlanik RS na Dunaju prof.dr. Andrej Rahten bo predvidoma lahko pozdravil podpredsednika slovenske vlade – zunanjega ministra Karl Erjavca, ministrico za kulturo mag. Julijano Bizjak Mlakar ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca. Perkova razstava bo na ogled do 15.1.2015.

 

V soboto, 13.12.2014 ob 16.00 se bodo pri Zadrugi v Železni Kapli zbrali udeleženci tradicionalnega čezmejnega nočnega zimskega pohoda »Čez goro k očetu« v spomin na nevarno in naporno pot žene in malih otrok Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Informacije za zamudnike: Miha Traunik 0043-4237-2598.

 

V soboto, 13.12.2014 ob 17.00 bodo v knjižnici na Prevaljah (Trg 2a) predstavili dve novi knjigi, in sicer prenovljeni kulturnozgodovinski vodnik dr. Janka Zerzerja »Po koroških poteh« ter katalog del skladatelja akademika prof. Lojzeta Lebiča »Od blizu in daleč II«. Knjigi bosta predstavila dr. Janko Zerzer in urednik Jožko Kert.

 

V soboto, 13.12.2014 ob 19.00 bo v farni cerkvi v Ločah čezmejno/brezmejno obarvan tudi adventni koncert “Zvezde na nebu žare”, na katerem bodo nastopili Alpski kvintet in godalni orkester ter cerkveni zbor Šmiklavž; moderacija: Danica Thaler-Urschitz in Gerhard Lepuschitz.

 

V soboto, 13.12.2014 ob 19.00 bo v cerkvi sv. Nikolaja v Beljaku (Nikolaiplatz 1) koncert Okteta Suha, ki bo predstavil stare slovenske ter mednarodne adventne in božične pesmi ter svojo novo zgoščenko „Na sred vasi“. Nadaljnja oktetova koncerta bosta še v petek, 19.12.2014 ob 19.00 v cerkvi sv. Marka v Volšperku/Wolfsberg in v nedeljo, 20.12.2014 ob 19.00 mestni župnijski cerkvi sv. Magdalene.

 

V soboto, 13.12.2014 ob 19.30 bo v SiTi Teater ljubljanskega BTC-ja (v dvorani Mercurius, ki se nahaja ob Šmartinski cesti, med BTC-jevo stolpnico in Petrolovo črpalko) ponovitev – s koroškimi in drugimi zamejskimi Slovenci v več pogledih povezane – predstave, improvizacijskega »kvazi kviza« z naslovom »Jezik ne jezi se«. Igralci »Rozinteatra« Andreja Rozmana – Roze v njej vsakič znova predstavijo drugačne zabavne in poučne variacije na temo slovenščine od Brižinskih spomenikov do sodobne zborne, pogovorne, filmske, rezijanske in porabske slovenščine. 90-minutno predstavo bodo ponovili 16.1.2015 v Kulturnem domu Izola in 18.3.2015 na Kulturnem bazarju v ljubljanskem Cankarjevem domu. Več na http://www.roza.si/urgenca/za-odrasle/jezik-ne-jezi-se/ ter na
http://www.sititeater.si/sl/predstave-siti-teater/jezik_ne_jezi_se/ .

 

V nedeljo, 14.12.2014 ob 18.00 ima med koroškimi prireditvami čezmejni predznak nastop učenk in učencev Mateje Mackenzie-Zwitter (spremljava: bend Urbana Grabenška) pod naslovom “Vocal night – Christmas edition“, in sicer v gostišču Breznik v Pliberku.

 

V ponedeljek, 15.12.2014 ob 11.00 bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev in Slovenskega centra PEN v Ljubljani (Tomšičeva 12) predstavitev Knjižnega daru Slovenske prosvetne zveze (iz Celovca) za leto 2015. V moderaciji literarne izvedenke Jerneje Jezernik bodo knjižni dar predstavili poslovodja SPZ dr. Janko Malle, soavtorica in urednica »Koroškega koledarja« Irena Destovnik ter soavtor in urednik literarne revije »Rastje« Tomaž Ogris. Več informacij najdete v priponkah »Knjižni dar SPZ za 2015« ter »Obvestilo_Rastje 8«. Naš klub je že tradicionalno med soprireditelji te knjižne predstavitve. V tokratnem Koledarju mdr. Klubska podpredsednica dr. Anja Dular (r. Zwitter) piše o predvojnih koroških taborih slovenskih skavtov in skavtinj-planik (med njimi njene matere Majde Szillich), klubski tajnik in inštitutski kolega dr. Danijel Grafenauer predstavlja nekaj primerov stikov koroških Slovencev s Slovenci po svetu ter objavlja svoj nagovor ob spomeniku žrtvam protifašističnega odpora v Železni Kapli, medtem ko Ivo Jevnikar predstavlja »koroške Tigrovce«. V koledarju in v ostalih knjigah je še veliko drugih zanimivih ter aktualnih strokovnih in literarnih prispevkov.

 

Člani Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva ste si že rezervirali termin v torek, 16.12.2014 ob 18.30, ko ste povabljeni na novoletno srečanje DSAP v Kavarno Kava & čaj Slamič na Kersnikovi 1 v Ljubljani.

 

V sredo, 17.12.2014 ob 11.00 pa bo čas za dveurno okroglo mizo „Raziskovanje etničnosti – med sedanjostjo in prihodnostjo“, na katero v Mestni muzej Ljubljana (Gosposka 15) vabita: Inštitut za narodnostna vprašanja v Ljubljani – INV ob svoji bližnji 90-letnici ter Slovenski raziskovalni inštitut – SLORI iz Trsta ob svoji nedavni 40-letnici.

 

V sredo, 17.12.2014 ob 19.15 Rok Friedrich– spričo dejstva, da bo redno decembrsko srečanje v »Kotor«-ju odpadlo, ker bo precej dunajskih Slovencev za praznike v Slovenij – vabi na srečanje ob punču in kuhanem vinu na Altwiener Christkindlmarkt (http://www.altwiener-markt.at/) na Freyung, 1010 Wien: dobili bi se pred vhodom (vis a vis Kunstforum-a), sicer pa bodo pri stojnici desno od odra.

 

 

Besedilo: Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja

Podobne teme: