Država se lahko letos zadolži še za 1,4 milijarde evrov

Slovenija se je letos samo za omilitev posledic epidemije covida-19 na novo zadolžila za 2,17 milijarde evrov, preostanek skupnega dovoljenega letošnjega zadolževanja pa je še 1,4 milijarde evrov, so sporočili s finančnega ministrstva.


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na ministrstvu so prepričani, da mednarodni finančni krogi zelo pozitivno označujejo ukrepanje vlade za zajezitev epidemije in zagotovitev socialne stabilnosti ter ukrepe za gospodarsko okrevanje.

To se po njihovem mnenju najbolje kaže pri nižjem donosu do dospetja na referenčne desetletne državne obveznice, ki je trenutno pri okoli 0,1 odstotka. Povpraševanje po slovenskih državnih obveznicah se je, kot navajajo na ministrstvu, povečalo predvsem zaradi ukrepov za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje investicij, ki da v finančnih krogih uživajo zaupanje.

K boljšim pogojem zadolževanja Slovenije na finančnem trgu je po mnenju ministrstva prispevala tudi odločitev bonitetne agencije S&P, da ohrani bonitetno oceno Slovenije pri AA- in državi pripiše stabilne napovedi.

Slovenija se je letos na trgu državnega dolga za omilitev posledic epidemije

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav