Državljani vpisali za 258 milijonov evrov obveznic

Slovenski državljani oz. rezidenti so vpisali za 258 milijonov evrov t. i. ljudskih obveznic, je povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Povprečna vrednost vpisanih obveznic je nekaj več kot 27. 000 evrov. Izdaja je predvidena za petek.


Foto: Vlada RS/X
Foto: Vlada RS/X

Obveznice, ki so namenjene polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, je vpisalo 9427 ljudi. Za vzdrževanje likvidnosti na Ljubljanski borzi in pri sklepanju poslov zunaj borze bodo uradnemu vzdrževalcu likvidnosti zakladnih menic in državnih obveznic, to je banki Novi KBM, dodatno dodelili obveznice v vrednosti enega odstotka izdanega zneska obveznic. Celoten skupni nominalni znesek izdaje obveznic za fizične osebe bo tako 261 milijonov evrov, je na novinarski konferenci povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Državljani so za potrebe vpisa obveznic odprli 5659 novih trgovalnih računov. “Prav ta podatek me še posebej veseli, saj kaže, da so državljani prepoznali ponujeno alternativo drugim naložbam. Dosegli smo enega ključnih ciljev, ki sem ga večkrat poudaril, to je spodbuditi zanimanje za kapitalski trg,”

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav