Državni proračun v prvem trimesečju s skoraj 1,27 milijarde evrov primanjkljaja

Prihodki državnega proračuna so v prvih treh mesecih letos dosegli nekaj nad 2,40 milijarde evrov, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so narasli za 37 odstotkov, na skoraj 3,68 milijarde evrov.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Proračun je imel v prvih treh mesecih leta 2021 blizu 1,27 milijarde evrov primanjkljaja, potem ko je bil ta lani ob tem času pri 304,9 milijona evrov.

Kot v objavi najnovejših javnofinančnih gibanj pojasnjujejo na ministrstvu za finance, so med odhodki najbolj rasli sredstva za zaposlene, subvencije, transferji posameznikom in gospodinjstvom ter drugi tekoči domači transferji. Ta povečana poraba je povezana predvsem z epidemijo covida-19 in z blaženjem njenih posledic za podjetja in prebivalstvo. Primanjkljaj v obravnavanem obdobju je medtem ublažila rahla rast prihodkov, predvsem na račun višje rasti dohodnine in prejetih sredstev iz EU-ja.

Državni proračun je tako za protikoronske ukrepe za ublažitev posledic epidemije od januarja do vključno marca zabeležil skupno 830,7 milijona evrov odhodkov, povečana poraba pa se pozna tudi pri stroških dela v javnem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav