EasyJet v naročilo 157 Airbusovih letal

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik EasyJet in evropski proizvajalec letal Airbus sta sklenila skoraj 20 milijard dolarjev vreden posel, ki vključuje dobavo 157 letal. Airbus bo letala dobavil med letoma 2029 in 2034.

Po navedbah prvega moža EasyJeta Johana Lundgrena bodo nova letala pripomogla k posodobitvi letalske flote in njenem povečanju po letu 2028, stroškovni učinkovitosti ter izboljšanju trajnosti. Ob tem je dodal, da pogodba vključuje možnost za dodatno naročilo še stotih letal, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Del novega dogovora je tudi sprememba prejšnjega naročila, in sicer bo Airbus EasyJetu namesto 35 letal modela A320neo dostavil letala modela A321neo.

Dogovor je skupno vreden 19,9 milijarde dolarjev, po navedbah letalske družbe pa bodo imela nova letala manjšo porabo goriva, proizvajala bodo manj izpustov ogljikovega dioksida, nižji pa bodo tudi operativni stroški na sedež.

EasyJetova baza je na severu Londona v Lutonu, kjer je tamkajšnje letališče v torek zvečer prizadel večji požar parkirne hiše, ki je povzročil številne odpovedi poletov.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav