EBRD ni spremenil napovedi rasti slovenskega BDP-ja, letos naj bi zrasel za 1,5 odstotka

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) ostaja pri nespremenjeni napovedi rasti slovenskega gospodarstva. Letos naj bi BDP zrasel za 1,5 odstotka, prihodnje leto za 2,3 odstotka, enako kot v majski napovedi. Vendar je napoved za letos precej negotova.


Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Potem ko se je slovensko gospodarstvo po močno navzdol popravljeni oceni statističnega urada lani okrepilo za 2,5 odstotka, je nastopilo obdobje še šibkejše rasti, ki je v prvem polletju dosegla 1,1 odstotka, ugotavlja EBRD.

Umirjanje je zaradi visoke inflacije in kljub krepki rasti plač posledica tako manjše zasebne porabe kot ohlajanja rasti izvoza. Nazadovanje izvoza pa je na drugi strani okrepilo pozitiven učinek zunanje trgovine na BDP. Rast krepijo tudi naložbe, ki so medletno večje za približno desetino, navaja EBRD.

Banka izpostavlja tudi uničevalne avgustovske poplave, ki so povzročile milijardno škodo in vlado primorale v spremembo javnofinančnih prioritet, še posebej v letu 2024. Ob tem omenjajo že napovedano pomoč posameznikom, podjetjem in občinam ter tudi sprejete podlage za uvedbo solidarnostnega prispevka za financiranje obnove.

Čeprav EBRD ostaja pri napovedih

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav