EIB: Konec posojil za projekte s fosilnimi gorivi

Evropska investicijska banka (EIB), eden največjih javnih posojilodajalcev na svetu, je sporočila, da bo s koncem leta 2021 prenehala dajati posojila za projekte s fosilnimi gorivi, v okviru boja proti podnebnim spremembam.


Odločitev EIB-ja je v skladu s politiko EU-ja. Prejšnji teden so finančni ministri članic soglasno podprli manjšanje financiranja projektov, povezanih s plinom, nafto in premogom. Foto: EPA

Prepoved financiranja takšnih projektov je del nove energetske politike EIB-ja, ki je bila sprejeta z “veliko” večino, so sporočili iz banke. “Sprožili bomo najambicioznejšo podnebno investicijsko strategijo med vsemi javnimi finančnimi ustanovami,” je po poročanju nemškega portala Deutsche Welle dejal predsednik EIB-ja Werner Hoyer.

Da bi se projekti lahko prijavili za posojilo EIB-ja, bodo morali pokazati, da lahko proizvedejo eno kilovatno uro energije z manj kot 250 gramov izpustov ogljikovega dioksida, s čimer so izločili tradicionalne plinske elektrarne.

Projekti, povezani s plinom, bodo sicer še mogoči, a bodo morali temeljiti na, kot so se izrazili v banki, “novih tehnologijah”, kot so zajemanje in shranjevanje ogljikovega

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav