Evropska komisija malenkost poslabšala gospodarsko napoved za Slovenijo v letu 2020

Evropska komisija je gospodarsko napoved za Slovenijo za leto 2020 v primerjavi z julijem nekoliko poslabšala na 7,1-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP). Za odstotno točko je poslabšala tudi napoved za leto 2021 (5,1-odstotna rast).


: Reuters
: Reuters

V julijski napovedi je Evropska komisija napoved za Slovenijo ohranila pri spomladi ocenjenem sedemodstotnem krčenju BDP-ja, za prihodnje leto pa ji je napovedala 6,1-odstotno rast.

Tokratna napoved je sicer za Slovenijo nekoliko boljša kot v povprečju za območje evra in celoten EU. Slovensko gospodarstvo naj bi se na raven pred pandemijo vrnilo v letu 2022, kar ne velja za približno polovico držav.

Evropska komisija v povzetku stanja v Sloveniji poudarja, da so bile izgube na trgu dela manjše, kot se je pričakovalo in da se je bilo z ukrepi mogoče izogniti povečanju števila stečajev.

Številni ukrepi so trg dela zavarovali pred učinkom strmega padca BDP-ja. Za letos Sloveniji napovedujejo petodstotno brezposelnost, kar je pol odstotne točke več kot lani ter bistveno manj kot v povprečju območja evra in EU-ja.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav