Evropskemu gospodarstvu se napoveduje recesija zgodovinskih razsežnosti

Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev virusa. Recesija bo globoka, okrevanje negotovo. Sloveniji napovedujejo 7-odstotni padec BDP-ja.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

Območju evra Bruselj napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP-ja, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast. Sloveniji za leto 2021 napoveduje 6,7-odstotno rast.

Koronavirusna pandemija je velik šok za globalno in evropsko gospodarstvo z zelo hudimi socialnoekonomskimi posledicami. Gospodarstvo EU bo letos doživelo recesijo zgodovinskih razsežnosti. Evropa doživlja najhujši gospodarski šok od velike depresije, ponazarjajo v komisiji.

Medtem ko je še februarja komisija območju evra za letos in prihodnje leto napovedala 1,2-odstotno rast BDP, kar je bilo enako kot v novembrski napovedi, je nekaj mesecev pozneje napoved slabša za okoli devet odstotnih točk.

Območju evra komisija za letos napoveduje rekordni, 7,7-odstotni padec BDP, celotni EU pa 7,4-odstotnega. V prihodnjem letu pa naj bi gospodarstvo območja evra zraslo za 6,3 odstotka, celotne EU pa za 6,1 odstotka.

Čeprav je šok simetričen in

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav