Evropski ministri o izstopu iz Pogodbe o energetski listini niso razpravljali

Na Brdu pri Kranju evropski ministri za promet razpravljajo o uvedbi alternativnih goriv v prometu. V mreži nevladnih organizacij Plan B pa so razočarani, ker minister Vrtovec v sredo ni odprl razprave o izstopu iz Pogodbe o energetski listini.


Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo
Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

Od srede na Brdu pri Kranju poteka neuradno srečanje evropskih ministrov za energijo in promet, ki se ga je udeležila tudi evropska komisarka za energijo Kadri Simson. Ministri razpravljajo predvsem o svežnju Pripravljeni na 55 (Fit for 55) oziroma o dveh direktivah iz omenjenega svežnja: o energiji iz obnovljivih virov in o energetski učinkovitosti. Unija naj bi po tem načrtu do leta 2030 izpuste toplogrednih plinov zmanjšala za najmanj 55 odstotkov.

V sredo je bila v ospredju predvsem razprava, kako omejiti rast cen energentov in goriv. Kot je za Odmeve povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec bo morala tudi Slovenija zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv, saj je npr. cena premoga na mednarodnih trgih narasla za 70 odstotkov, rast cene zemeljskega plina

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav