Fiskalni svet opozarja na nerealno načrtovanje odhodkov in prehod v pregrevanje gospodarstva

Ob trenutni visoki gospodarski rasti v letu 2022 ne bo več izjemnih okoliščin, ki v času koronavirusa dopuščajo odstopanje od fiskalnih pravil. Fiskalnemu svetu se zdi primanjkljaj kljub temu še sprejemljiv, opozarja pa na nerealno načrtovanje odhodkov.


Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun je na novinarski konferenci ugotovil, da slovensko gospodarstvo dokaj hitro okreva po epidemiji covida-19. “Odboj nas je nekoliko presenetil,” je dejal in izrazil pričakovanje, da bo bruto domači proizvod (BDP) Slovenije že letos presegel predkrizno raven. Na daljši rok tako visoke dinamike sicer ni mogoče pričakovati.

Pri tem se je vprašal, ali je še smiselno ohranjati izjemne okoliščine, ki pri proračunskem načrtovanju omogočajo odstop od strukturnega ravnovesja. “Ugotovili smo, da izjemnih okoliščin ni več,” je odgovoril, a dodal, da bo fiskalni svet vseeno strpen do primanjkljajev. Ne vemo, kako se bo razvijala epidemija v prihodnje, in večina evropskih držav pa tudi še v letu 2022 ohranja izjemne okoliščine, je pojasnil.

Vlada

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav