Fiskalni svet: Ukrepi naj bodo usmerjeni v blažitev neposrednih posledic krize

Primanjkljaj državnega proračuna je lani po začasnih podatkih znašal 3,5 milijarde evrov. Obseg vseh realiziranih protikoronskih ukrepov je dosegel 2,9 milijarde evrov in je pomembno prispeval k poslabšanju stanja javnih financ, ugotavlja fiskalni svet.


Foto: EPA
Foto: EPA

Ukrepi naj bodo usmerjeni v blažitev neposrednih posledic krize, spodbujevalne politike pa v krepitev dolgoročnega gospodarskega potenciala ob čim večji učinkovitosti porabe evropskih sredstev. “To ostaja eden ključnih izzivov pri vodenju fiskalne politike, saj so tudi lani dejanski prihodki od EU-sredstev na eni strani in odhodki za naložbe na drugi strani precej zaostali za projekcijami v proračunskih dokumentih,” je opozoril fiskalni svet.

Primanjkljaj proračuna je brez upoštevanja neposrednega učinka protikoronskih ukrepov lani po začasnih podatkih znašal 1,1 milijarde. Skupaj z njimi je bil skladno s pričakovanji fiskalnega sveta manjši od projekcij v rebalansu, tj. 4,2 milijarde evrov, čeprav je bil pripravljen na ugodnejših makroekonomskih izhodiščih od zadnjih napovedi in pred drugim valom epidemije.

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav