Guvernerka ruske centralne banke: Gospodarstvo se bo moralo preoblikovati

Rusko gospodarstvo se ne more v nedogled naslanjati na svoje finančne rezerve in se bo moralo preoblikovati, da se bo lahko spopadlo s posledicami mednarodnih sankcij, je dejala guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabjulina.


Foto: Reuters
Foto: Reuters

V svojem najpomembnejšem govoru od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja je guvernerka dejala, da bosta potrebni dve leti, da bo ruska inflacija znova 4-odstotna.

“Obdobje, ko lahko gospodarstvo živi na rezervah, je končano. Že v drugem in tretjem četrtletju bomo vstopili v obdobje strukturnega preoblikovanja in iskanja novega gospodarskega modela,” je dejala.

Sankcije so najbolj prizadele finančni trg, zdaj pa se po besedah guvernerke začenjajo v vse večji meri kazati tudi v gospodarstvu.

“Glavne težave bodo povezane z omejitvijo uvoza in logistiko tuje trgovine, v prihodnje pa tudi z omejitvijo izvoza,” je dejala in dodala, da se bodo morala ruska podjetja prilagoditi novim razmeram. “Ruski proizvajalci bodo morali poiskati nove partnerje, spremeniti logistiko ali pa se preusmeriti na proizvodnjo izdelkov prejšnjih generacij.”

Izvozna podjetja bodo morala

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav