GZS: Ne pričakujemo subvencij, ampak predvsem primerljive konkurenčne pogoje. Teh pa nismo deležni.

“Globoko smo razočarani . . . Samo pretekli teden smo dobili za 330 milijonov evrov novih obdavčitev za prihodnje leto po zdravstvenem interventnem zakonu in zakonu o obnovi,” je opozorila generalna direktorica GZS-ja Vesna Nahtigal.


Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Ne pričakujemo subvencij, ampak predvsem primerljive konkurenčne pogoje. Teh pa nismo deležni; z vedno večjimi obdavčitvami samo še tonemo,” je dodala.

Podjetja energetsko intenzivne industrije, kot so proizvodnja kovinskih materialov in nekovin ter papirna industrija, opozarjajo, da so zaradi visokih cen energije vedno manj konkurenčna. Cene so se letos sicer znižale, a je veliko podjetij lani energijo zakupilo vnaprej.

Mislimo, da bi morali sprejeti ukrepe, saj so določena podjetja konec lanskega leta zakupila celotno energijo po rekordnih cenah,” je povedala vodja združenj kovinskih materialov in nekovin, za papirno in papirno predelovalno industrijo ter za tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo Petra Prebil Bašin.

Stroški energije nižajo njihovo konkurenčnost. Poleg tega se v drugi polovici leta spoprijemajo s padcem obsega naročil, kar je pričakovati še v prvem

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav