GZS podpira predlagane spremembe zakona o dohodnini

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podpira predlagane spremembe na področju dohodnine, ki razbremenjujejo zlasti plače, nekoliko manj pa kapital in najemnine.

Gospodarska rast bo zaradi tega po oceni analitikov GZS vsako leto višja za 0,5 do 0,75 odstotne točke, so danes sporočili iz zbornice.

Na GZS so spomnili, da bi dvig splošne olajšave ter druge spremembe, predvidene v predlogu novele zakona o dohodnini, dvignile neto plače in druge prejemke, s tem pa bi se okrepila rast domače potrošnje v obdobju 2022-2025. Slednja predstavlja okoli 55 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije in pomembno prispeva h gospodarskim gibanjem.

Posledično bi se obremenitev plač zmanjšala, predvsem na segmentu dohodnine, še vedno pa bi ostala visoka pri socialnih prispevkih. Pri zadnjih GZS kot rešitev vidi sprejem socialne kapice, ki pa ni predmet spremembe tega zakona, so dodali.

Višji neto prejemki ob enakih stroških dela bi pomenili tudi spodbudo brezposelnim k prehodu v delovno aktivnost, so prepričani v zbornici.

V letu 2022 se bodo neto plače povečale za 2,1 odstotka pri povprečni plači, in sicer tako

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav