GZS: Proračuna za 2023 in 2024 dajeta manevrski prostor za ukrepanje

Proračuna za leti 2023 in 2024 omogočata dovolj manevrskega prostora za vodenje ustrezne ekonomske politike, morajo pa biti ukrepi v glavnem začasne oz. pogojne narave, da bodo javne finance dolgoročno zaščitene, meni analitska služba GZS-ja.

Kot so sporočili iz zbornice, pomembnih zadržkov pri predstavljenih proračunih nimajo, pozivajo pa k razumni porabi, tudi če gospodarske okoliščine ne bodo narekovale potrebne fiskalne intervencije.

Razvojna naravnanost proračuna je vidna predvsem v ohranjanju investicijskega cikla na državni in lokalni ravni, ki naj bi vrh dosegel v naslednjem letu. Bo pa to odvisno tudi od dejanske uspešnosti črpanja sredstev strukturnih skladov ter sredstev mehanizma za okrevanje in odpornost, menijo.

Ocenjujejo, da so davčni prilivi planirani ustrezno. Navajajo, da predloga sledita pričakovanjem Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da bo gospodarska rast v letu 2023 1,4-, v letu 2024 pa 2,6-odstotna, in da je ta napoved nekoliko nižja od napovedi družbe Consensus Economics, ki temelji na anketah

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav