GZS: Strošek ure, ki jo tovornjak prebije v zastoju, je približno 120 evrov

Projekt reševanja težav z zastoji mora postati eden izmed najpomembnejših državnih razvojnih in infrastrukturnih projektov, menijo na Gospodarski zbornici Slovenije. Zamude in stroški, ki nastajajo zaradi zastojev, so namreč zelo veliki, opozarjajo.


Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Strošek samo ene ure, ko tovorno vozilo stoji v zastoju, je okvirno 120 evrov, ob tem nastaja tudi velika okoljska škoda. Kljub resnim opozorilom prometne stroke se v zadnjih dveh desetletjih ni skoraj nič naredilo na področju kapacitetnih in drugih posodobitev prometne infrastrukture, ki bi omogočala večjo pretočnost na eni in privlačnost za javni potniški promet na drugi strani.

Cestno prevozništvo je pomembna gospodarska panoga, ki ustvari šest odstotkov BDP-ja. Z zastoji se močno zvišajo stroški prevoznih podjetij, pojasnjuje Peter Pišek, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Kot dodaja, lahko težko tovorno vozilo v zastoju na uro izgubi celo 230 evrov. “Če to preračunamo na tisoče vozil, je to en odstotek BDP-ja, samo zaradi zastojev,” pove Pišek.

Med rešitvami vidi čimprejšnjo zgraditev tretje

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav