GZS: Zaradi visokih cen elektrike podjetja razmišljajo tudi o začasni zaustavitvi proizvodnje

Cene elektrike za dobavo v letu 2022 po opozorilih GZS-ja dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz letošnjega leta, zato vse več podjetji razmišlja tudi o začasni zaustavitvi proizvodnje. Gospodarstvo čaka na ukrepe države.


 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Izredno zvišanje cen elektrike vpliva ne le na poslovanje velikih energetsko intenzivnih proizvodnih podjetij, ampak na vse gospodarstvo, vključno z malimi in srednjimi podjetji, poudarjajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). “Cena električne energije, ki na slovenskem trgu dosega več kot 400 evrov za megavatno uro, je med najvišjimi v Evropi,” opozarja generalni direktor GZS-ja Aleš Cantarutti.

GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi pozval k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo, poudarjajo na zbornici. Po predstavitvi konkretnega predloga sheme pomoči za gospodarstvo v začetku decembra naj bi medresorska delovna skupina po zagotovilih ministrstva za infrastrukturo pripravila različne simulacije možnih rešitev, a GZS vse do danes povratne

Vir novice

Podobne teme:

    Ni objav